ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Με τη ρεφλεξολογία επιτυγχάνουμε μία ισορροπία στον οργανισμό μέσω της χαλάρωσης. Ο θεραπευτής εφαρμόζει μαλάξεις και πιέσεις σε διάφορα σημεία του σώματος και πιο συγκεκριμένα στα χέρια, τα πέλματα, τη ράχη των ποδιών και τα αυτιά. Μόνο στα πέλματα καταλήγουν 7.200 νευρικές απολήξεις, όπου με τις μαλάξεις που γίνονται προκαλείται ένα “αντανακλαστικό” ερέθισμα, που ως αποτέλεσμα έχει την ενεργοποίηση διαφόρων λειτουργιών, τη χαλάρωση και την εξισορρόπηση του οργανισμού. Η ρεφλεξολογία είναι μία εναλλακτική μορφή θεραπείας, εφαρμόσιμη σε κάθε είδους ηλικία, με πολύ καλά αποτελέσματα σε διαφορετικές καταστάσεις και περιπτώσεις έντονες και χρόνιες. Η Ρεφλεξολογία ονομάζεται αλλιώς και ζωνο-θεραπεία, διότι βασίζεται στην αρχή των δέκα αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα μας και απολήγουν στα πέλματα και στις παλάμες, όπου ο ρεφλεξολόγος ασκεί τις τεχνικές του, τη «θεραπεία» με την αρχική έννοια του όρου, που σημαίνει στην αρχαία ελληνική γλώσσα φροντίδα, περιποίηση, υπηρεσία του συνανθρώπου. Η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν σύνολο. Η ρεφλεξολογία δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις και δεν κάνει διάγνωση ιατρικών καταστάσεων, αλλά τα ρεφλεξολογικά ευρήματα είναι πολύτιμα στο ρεφλεξολόγο, για την εκτέλεση της δικής του εργασίας.

Μπορεί να συνδυαστεί, ως συμπληρωματική μέθοδος, με οποιαδήποτε παραδοσιακή –ή μη- μέθοδο θεραπείας, καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη, όταν εφαρμόζεται από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως. Γιατροί σε όλο τον κόσμο σέβονται και αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου συστήνοντάς την ως συμπληρωματική ενίσχυση στους ασθενείς τους. Ήδη στην Μεγάλη Βρετανία έχει ενταχθεί στο εθνικό σύστημα υγείας. Πολλοί είναι εκείνοι που, ενώ έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο συνεδριών, βρίσκουν ευεργετικό να συνεχίσουν τακτικές συνεδρίες για να διατηρήσουν την καλή τους φυσική κατάσταση. Η ρεφλεξολογία μας βοηθάει να ανταποκριθούμε σε πνευματικό, νοητικό και φυσικό επίπεδο και συνεπώς να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την καλή υγεία σε όλες της εκφάνσεις της ζωής μας. Η Ρεφλεξολογία είναι μία μέθοδος αυτοθεραπείας. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από άγχος και νευρικές εντάσεις. Το 75% περίπου των αντιμετωπιζόμενων διαταραχών συνδέεται με το στρες.

Με την Ρεφλεξολογία

√ Καλυτερεύει η κυκλοφορία.
√ Ενισχύεται το ανοσοποιητικό.
√ Εξισορροπεί το ορμονικό.
√ Λειτουργούν καλύτερα τα απεκκριτικά όργανα.
√ Αποτοξινώνεται ο οργανισμός
√ Φεύγει το άγχος, χαλαρώνουν οι εντάσεις και ελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος.
√ Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού εναρμονίζονται και διευκολύνεται η διαδικασία αυτοθεραπείας του ατόμου.

Σήμερα, μετά από πολλές έρευνες και παρατηρήσεις διαθέτουμε συγκεκριμένους ρεφλεξολογικούς χάρτες με τα αντανακλαστικά σημεία για τα πέλματα, τα χέρια, τα αυτιά (ωτορεφλεξολογία), για το πρόσωπο (προσωπορεφλεξολογία) ακόμη για τη γλώσσα και τη μύτη.

Γιατι προτιμουν τα πελματα;

√ Είναι πιο εύκολο σημείο του σώματος
√ Είναι ο μοναδικός πόλος ενέργειας του ανθρώπου ο οποίος έρχεται σε επαφή με τη ενέργεια της Γης
√ Είναι δέκτες – δίοδοι ενέργειας
√ Είναι εύκολο να καταλάβουμε, από τους παραστατικούς χάρτες, την ανατομική μας παρουσίαση στα πέλματα.
√ Τα αντανακλαστικά μας σημεία είναι πιο ευαίσθητα στο πέλμα, λόγω ότι περιβάλλονται από παπούτσια και κάλτσες γίνονται ευαίσθητα στην αφή, ενώ τα χέρια τα χρησιμοποιούμε πολύ και εύκολα διασπώνται τα κρυσταλλικά αποθέματα.
√ Φαίνονται εύκολα οι ευαισθησίες και η σκλήρυνση των ιστών.
√ Επειδή τα πέλματα είναι συνέχεια σφιγμένα και πιεσμένα χωρίς να έχουν κινητικότητα και σωστή κυκλοφορία.
Ακολουθούν μερικοί απλοί κανόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξετάσετε τη κατάσταση των δικών σας ποδιών.

Εξέταση των πελμάτων και συμπεράσματα.

Όψη

Τα πεσμένα πόδια δείχνουν πρόβλημα στους πνεύμονες και γενική κατάσταση αδυναμίας. Τα πέλματα του ανθρώπου πέφτουν τη στιγμή του θανάτου.
Τα πόδια που είναι τραβηγμένα προς τα πίσω δείχνουν φόβο και πρόβλημα στο ήπαρ και στη χοληδόχο κύστη.
Οι πρησμένοι αστράγαλοι και πέλματα, δείχνουν δυσλειτουργία των νεφρών.
Σπασμένα αιμοφόρα αγγεία επίσης δυσλειτουργία των νεφρών.
Τα μωβ και κρύα πόδια δείχνουν ψυχρότητα που οφείλεται σε λίμνασμα των ωοθηκών σε γυναίκες και αδύνατη σεξουαλική ορμή στους άνδρες

Υφή

Ευαισθησία σημαίνει ένταση στο σώμα.
Πλαδαρά πόδια δίχως μυϊκό σθένος, πρόβλημα σε όλο το σώμα και έλλειψη δύναμης.
Ιδρωμένα σημαίνει ορμονική ανισορροπία.
Ξηρά πόδια, κακή κυκλοφορία και ορμονική ανισορροπία.
Σκληρό δέρμα, ένδειξη λάθος παπούτσια, κακή στάση σώματος, περπάτημα ξυπόλητοι.

Γενικά

Θερμοκρασία κρύα – κακό κυκλοφορικό
Χρώμα κόκκινο – κακή κυκλοφορία
Πλατυποδία – πρόβλημα σπονδυλικής στήλης
Μετατόπιση οστών – μπλοκάρισμα ενέργειας
Μετατόπιση σφηνοειδούς – πρόβλημα λεπτού εντέρου
Νύχια στο δέρμα – πονοκέφαλοι