ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γνωστά ως σημεία βελονισμού). Ο σκοπός του στην Κινέζικη ιατρική είναι να διεγείρει, ή να ισορροπήσει, τη ροή της σωματικής ενέργειας (η οποία αναφέρεται με τον όρο τσι) που πιστεύεται ότι επηρεάζει τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και την ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται. Επομένως χρησιμοποιείται όχι μόνο ως θεραπευτική παρέμβαση αλλά και ως μέσο πρόληψης.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζονται με Βελονισμό;
Στη Δύση, ο βελονισμός συχνά σχετίζεται με τα οφέλη που προσφέρει στον έλεγχο του πόνου, καθώς είναι μια δημοφιλής συμπληρωματική θεραπεία για τις έξεις. Ωστόσο, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου θεραπευτή μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών. Μπορεί να σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί τη μόνη θεραπεία, ενώ σε άλλες αποτελεί υποστηριχτική / συμπληρωματική θεραπεία.
Επί του παρόντος, η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για περισσότερες από 40 κοινές διαταραχές, μερικές από τις οποίες αναφέρονται πιο κάτω:

Ωτορινολαρυγγολογικές Διαταραχές

Πονόδοντοι, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, ρινίτδες, λαρυγγίτιδες

Διαταραχές του Ουρογεννητικού

Κυστίτδα, ακράτεια, νευρογενής κύστη, προστατίτιδα, υπερτροφία του προστάτη, πρόωρη εκσπερμάτωση, στυτική δυσλειτουργία

Αναπνευστικές Διαταραχές

Κρυολογήματα και γρίπες, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, εμφύσημα

Γυναικολογικές Διαταραχές

Ανωμαλίας περιόδου, ενδομητρίωση, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, υπογονιμότητα, ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης, αμηνόρροια

Γαστρεντερικές Διαταραχές

Τροφικές αλλεργίες, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκη, κολίτιδα

Δερματοπάθειες

Έρπητες ζωστήρας, Ψωρίαση, Ακμή

Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος:

Επικονδυλίτιδα του αγκώνα «Tennis elbow», περιαρθρίτιδα του ώμου (παγωμένος ώμος), δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αρθρίτιδες, σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ινομυαλγία, τενοντίτιδες, αυχενικό

Κοσμητική ιατρική

Ρυτίδες, Κυτταρίτιδα, Αντιγηραντική, θεραπεία

Ψυχοσυναισθηματικές και Νευρολογικές Διαταραχές:

Κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, πονοκέφαλοι & ημικρανίες, φοβία, νευραλγία του τριδύμου, μεσοπλεύρια νευραλγία, παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ζαλάδα και βουητό στα αυτιά, Παράλυση άνω και κάτω άκρων, Ασθένειες με σπασμούς, Σύνδρομο Meniere N. Parkinson N. Alzheimer, Αμυοτροφική Πλαγια Σκλήρυνση (ALS), Μυασθένεια Gravis, Σκλήρυνση κατά Πλάκας (SM)

Άλλες ενδείξεις

Εθισμοί (κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ουσιών), αδυνάτισμα, βουλιμία, νευρική ανορεξία